Trauma Release® & Breathwork®

Trauma

We maken allemaal dingen in ons leven mee die een grote impact op ons hebben. Van een gebroken hart, het overlijden van een dierbare, een scheiding, geboorte, bevalling, inbraak, misbruik tot aan ziekenhuisopname of andere oorzaken die kort-/langdurige stress veroorzaken. Of we krijgen stukken mee van onze ouders of zelfs uit vorige levens waarmee we onbewust rondlopen. Vaak verwerken we dit deels, hebben we er geen herinnering meer aan of stoppen we dit weg en gaan door met ons leven... Maar in de loop van de tijd krijgen we psychische en/of fysieke klachten. Denk aan boosheid, altijd alert zijn, hoofdpijn, schuldgevoel, schaamte, angst om de controle te verliezen, geen emoties kunnen voelen, spierspanning, krachtverlies, vermoeidheid, slecht slapen, paniekaanvallen, depressieve gevoelens, piekeren, moeilijk kunnen filteren, grenzeloosheid, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, gespannenheid, prikkelbaarheid, moeite met verbinden, kort lontje, verslaafdheid, lichamelijke klachten die niet overgaan, etc.

 

Dit kunnen tekenen zijn van een trauma dat nog opgeslagen ligt in je lichaam. Om dit op te lossen en uit je lichaam te krijgen, of meer één te worden met wie jij werkelijk bent, kunnen we de BRTT- en/of de TRB-methode inzetten. Een mooie methode die, zonder dat je hoeft te weten wat er zit, of zonder er over te hoeven praten, je lichaam laat vertellen wat er weg mag, gereleaset en opgeruimd mag worden. Ook is het mogelijk om vooraf nog een Rebirth Meditation te doen, om daar al te zien wat er aangekeken mag worden in de periode rond de geboorte en wat soms een rode draad in je leven helder maakt. Hieronder worden de drie methodes uitgelegd. Door ze te combineren, vormen ze een heel krachtige methode om je te resetten, releasen en helen.

 

 

Body Remembers Trauma Therapy (BRTT)

Doordat onverwerkte trauma’s geen weg naar buiten vinden, slaan deze zich op in je spieren en bindweefsel (fascia). Door het toepassen van de BRTT-methode stimuleren we het lichaam om te ontladen, waardoor het zenuwstelsel wordt gekalmeerd.

Wanneer we worden bedreigd, geeft het lichaam enorme hoeveelheden stresshormonen af om ons te helpen het gevaar of de stress te overwinnen. Dat is de vecht-of-vluchtreactie die begint en we trillen dan letterlijk van angst. Dieren raken minder snel getraumatiseerd. De reden hiervoor is dat ze, eenmaal buiten gevaar, rillen en schudden en het trauma van hun lichaam losmaken. Helaas verliezen wij mensen geleidelijk deze vaardigheden om ons zenuwstelsel te ontladen en resetten.

 

De BRTT-sessie is een grote uitkomst; we helpen het lichaam herinneren aan deze vaardigheden en daarmee oude trauma’s los te laten, zonder te hoeven praten. Tijdens deze sessie doen we oefeningen om je Psoas (zenuwstelsel) te triggeren, omdat hierin veel spanning opgeslagen zit. Je benen gaan dan trillen (een vorm van spanning die loskomt), waarna er allemaal emoties zullen loskomen, die je mag laten gaan.

 

Een sessie duurt ongeveer 1,5-2 uur. We beginnen met een kennismaking en een uitleg van de sessie. Hierna geven we het lichaam de kans om via BRTT ‘aan’ te gaan en te ontladen, daar waar het op dat moment het hardst nodig is.

 

Trauma Release Breath (TRB)

Met de TRB-methode open je de poort naar het onderbewuste en worden onverwerkte trauma's, onderdrukte emoties en gebeurtenissen losgelaten door middel van een ademhalingssessie. Je komt met deze ademsessie vrij gemakkelijk bij de kern van de overtuigingen die je in je leven hebt opgedaan, maar ook bij gebeurtenissen uit het verleden waarvoor jij nog geen ruimte hebt gehad om ze te verwerken. Gebeurtenissen die je bijvoorbeeld hebt opgedaan in heel vroege-kindstukken waar je geen actuele herinnering aan hebt. Stukken die niet van jou zijn, maar doorgegeven zijn door je ouders, of zelfs stukken uit vorige levens die nog liggen opgeslagen in jouw lichaam. Jouw lichaam herinnert zich dit allemaal wel! Dit kun je releasen of resetten door deze mooie ademhalingstechniek, die je gaat uitvoeren onder goede begeleiding en op mooie muziek. De adem zorgt ervoor dat je zelfs je hoofd uit kunt zetten en daardoor echt jezelf de kans geeft om diep op te ruimen. Je geeft jezelf een nieuwe manier om met je lichaam te communiceren en je lichaam begint met het onderbewustzijn te spreken. Het kan zijn dat de diepgewortelde emoties, trauma’s of gebeurtenissen naar boven komen, maar dit hoeft niet. Het kan ook een heel mooie reis zijn die je aangaat.

 

Tijdens een TRB-sessie kom je in een diepe meditatieve staat. Je komt meer in verbinding met jezelf, waardoor je lichaam aangezet wordt om te helen. Alles wat er naar boven komt, kun je veilig loslaten – op een manier die jij aankunt.

Na de sessie kun je als resultaat verwachten dat je makkelijker vanuit je hoofd in je lijf komt. Je angst/depressie kan verminderen en je zult je relaxter en meer ontspannen voelen.

 

Een sessie duurt ongeveer 2 uur. We beginnen met een kennismaking en een uitleg van de sessie. Daarna zullen we, onder goede begeleiding, de ademhalingssessie ingaan met mooie muziek en in een veilige setting voor jou.

 

Rebirth Meditation

Ook is het mogelijk om voorafgaand aan de bovenstaande sessies een Rebirth Meditation te doen, waarbij we na een korte ademsessie de meditatie ingaan. Hierbij ga je kijken, voelen, zien en/of ervaren wat je hebt meegemaakt tijdens de zwangerschap en geboorte en wat je hebt meegenomen wat niet van jou is. Immers heeft alles wat jouw moeder heeft meegemaakt tijdens haar zwangerschap, ook invloed gehad op jou.

 

Deze sessie is ook los te boeken en duurt ongeveer 45 minuten.

 

Een combinatie van BRTT, TRB en Rebirth Meditation duurt ongeveer 4 uur en zal een nog diepere, intensere ervaring en heling geven.

 

Contra-indicaties

Wanneer kun je niet deelnemen aan de sessie?

  • Je bent zwanger
  • Je bent onder medische behandeling (denk hierbij onder andere aan glaucoom, hartklachten of een hersenbloeding)
  • Je wordt behandeld voor psychische klachten (bijvoorbeeld schizofrenie, psychose en/of epilepsie)
  • Je bent verslaafd aan psychoactieve middelen (hieronder vallen zowel soft- als harddrugs)
  • Bij gebruik van (een van) de volgende medicijnen:

- Bepaalde antidepressiva of angst-onderdrukkers

- Methylfenidaathydrochloride (Ritalin)

- Slaapmiddelen

- Zware antibiotica

- Bloeddrukverlagers

- Bètablokkers

- Migrainemedicatie

- Allergiemedicatie

- Hoestremmende medicatie

- Neussprays (even een weekje mee stoppen)

- Medicijnen die de hersenstructuur veranderen

- ADD- en OCD-medicatie

 

Bij twijfel: raadpleeg altijd een arts! Bij gebruik van (een van) bovenstaande even overleggen met de betreffende behandelaar. Soms is een paar dagen stoppen voor de behandeling voldoende.

 

LET OP:

  • Geen drugs 2 weken voor aanvang van de sessie
  • Geen alcohol 3 dagen voor aanvang van de sessie

Meer informatie en afspraak maken

Heb je nog vragen over deze behandeling(en)? Zijn er nog onduidelijkheden of twijfels? Neem gerust contact met mij op!

Deze afspraak is nog niet in te boeken in mijn online agenda. Voor het maken van een afspraak voor een of meerdere sessies Trauma Release & Breathwork, verzoek ik je dit formulier in te vullen (klik hier) of even te bellen of mailen.